Onze geschiedenis

Het begin van Hoekstra’s Drukkerij en Boekhandel is terug te vinden in het jaar 1956 in Grijpskerk. Fokke Hoekstra hielp zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in de drukkerij in Koudum. Met deze ervaring in het drukkersvak, nam Fokke in 1956 de drukkerij in Grijpskerk over van – niet-gerelateerde – G. Hoekstra.

De zaak bevond zich toen nog aan de Herestraat 49, maar na een “pandenruil” in 1980 ging het bedrijf verder aan Herestraat 41. Hier is Drukkerij en Boekhandel Hoekstra nog steeds gevestigd, met als huidige eigenaar Sjouke Hoekstra en zijn vrouw Anja.

Door hard te werken en veel te leren wist Fokke Hoeksta een goedlopend bedrijf op te bouwen. Jan Meijer, die sinds zijn dertiende al in de drukkerij werkte, was zijn zeer trouwe en vakkundige medewerker. In die jaren was het een kantoorboekhandel met een boekdrukkerij. Fokke en Jan, getogen in de toen ‘voorgeschreven’ stofjassen, leverden divers drukwerk dat met de hand gezet en handmatig gedrukt werd.

Er werd geïnvesteerd in een grotere en snellere hoogdruk cilinderpers. Hiermee werd De Noordwesthoek, Hoekstra’s eigen huis-aan-huis krant, gedrukt. Daarnaast bleef de vraag naar het drukken van bedrijfsformulieren, enveloppen, briefpapier, familiedrukwerk en divers verenigingsdrukwerk bestaan. In de jaren zeventig deed het ‘modernere’ offset drukken zijn intrede. Dit betekende niet alleen een zakelijke investering, maar ook een vakkundige overstap. Het idee van omscholen en bijscholen in de avonduren zagen de twee ouder(wets)e drukkers niet helemaal zitten. Gelukkig kwam er met deze nieuwe generatie druktechniek ook een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt. Sjouke Hoekstra, Fokkes tweede zoon, hielp al enige tijd mee in het bedrijf en was bereid zijn rol te vergroten door diverse cursussen en een grafische opleiding te volgen. Hierdoor kon de grote overstap van boekdruk en offset gemaakt worden. De grote boekdrukpers werd vervangen door een offsetpers en er werd ruimte gemaakt voor de ‘donkere kamer’. De boekdrukpers aangeduid als “De Heidelberger” bleef bestaan voor het kleinere werk: nummeren, perforeren, en rillen. Deze machine was en bleef tot zijn laatste werkdagen het domein van Jan Meijer.

Fokke Hoekstra vond het allemaal wel best gaan en zag kans om een politieke carrière na te streven. Deze ambitie leverde hem de eervolle titel Wethouder van de gemeente Grijpskerk op. De combinatie van het drukkersleven en de politiek was ook interessant voor de zaak. Het dagverblijf – waar de fles Berenburg nooit ontbrak – was een geschikte ruimte voor vergaderingen, en in de politiek was vraag naar goed drukwerk, zoals visitekaartjes, stemfolders en stembriefjes.

In die tijd nam Sjouke steeds meer verantwoordelijkheden op zich. Hij maakte zich de offsettechniek eigen en ook ontfermde hij zich over de offsetvoorbereidingen: montage (voordat de computer zijn intrede deed was dit nog knippen en plakken, met een schaar en professionele lijm en plakband), het maken van films, en het belichten van offsetplaten. Ook verzorgde hij het uiterlijk van diverse advertenties door er zelf gepaste afbeeldingen bij te tekenen.

In 1980 nam de nieuwe generatie de zaak over: de computer deed zijn intrede en Sjouke en Anja namen de zaak van Fokke over. Anja’s domein bestond voornamelijk uit de winkel en behaalde haar Vakdiploma voor de Boekhandel. Ze breidde het assortiment uit met, onder andere, ansichtkaarten, tijdschriften, Staatsloten en rookwaren. Sjouke bleef zijn werk in de drukkerij verrichten en breidde zijn vakkundige kennis in het grafische vak uit.

Hoewel er in de grafische sector veel is veranderd, gaat Hoekstra’s Drukkerij en Boekhandel mee met de moderne ontwikkelingen. Handmatig opmaken is vervangen door geschikte software programma’s zoals Photoshop en QuarkXpress. De donkere kamer is er niet meer, maar in de plaats ervan staat nu een fullcolour printsysteem voor het vervaardigen van veelal familie- en verenigingsdrukwerk. De mogelijke diensten zijn uitgebreid met kopiëren, printen, scannen en afwerking.

Toch blijft Drukkerij en Boekhandel Hoekstra authentiek, want naast de moderne Xerox Docucolor 240 fullcolour printer, staat nog altijd de trouwe Heidelberger.